Att inreda ett stall

Beroende på vad för typ av verksamhet man har så kan stall inredas på olika sätt. Även tycke och smak spelar roll vid val av inredning men det praktiska brukar väljas till förmån för design och annat utseende.

Inredning och funktioner

Många delar av inredningen i ett stall handlar om funktionalitet och att underlätta för både häst och människa. Det handlar om vattenkoppars design och placering, hur krubban ser ut, vilka uppbindnings-anordningar som finns och så vidare. Det handlar också mycket om säkerhet och att kunna hantera hästarna på ett hälsosamt sätt. Olika stall behöver olika stallinredning även om vissa saker är desamma.

Inredning i ett rid-stall

För hästar som rids krävs utrustning. Sadlar, träns, sadelunderlägg, benskydd och så vidare. Dessa brukar förvaras i rum som är specifikt inredda för just detta. Sadelhängare kan köpas i ridsportbutiker eller snickras ihop själv. De gör att sadlarna kan hängas upp och inte riskerar att slitas onödigt mycket. Tränsen brukar ofta hängas på krokar som sätts upp i närheten av sadlarna av bekvämlighetsskäl och paddar, benskydd och annat brukar förvaras i lådor eller skåp. Hyllor brukar finnas för att ridhjälmarna ska ha en bra plats att vara på.

Inredning i ett körstall

Är man kusk och kör trav exempelvis behövs det inredas utefter det. Vad gäller utrustningen där så brukar det behövas ett större rum för seldon och annat eftersom en sele tar upp mycket mer plats än ett träns exempelvis. Det är ofta också vanligt att det finns en typ av inomhusförvaring för sulkys och andra vagnar.

Förvaring av foder

Hästarnas foder är lika viktigt oavsett vad för typ av stall det är. Det är nog den enda gemensamma nämnaren, oavsett användningsområde av hästarna som står i stallet. Fodret måste förvaras torrt och bakom stängda dörrar, så att lösa hästar inte kan komma åt det och få kolik. Hö, hösilage och ensilage måste förvaras så att det inte blir fuktigt och möglar.

admin